Här har vi samlat viktig information och länkar för dina val från högstadiet till gymnasiet och vidare studier. Här hittar du också information om kommunens aktivitetsansvar.

Din studie- och yrkesvägledare hjälper dig med vägledning. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt, utbudet av utbildningar är enormt och det kan ibland vara svårt att hitta rätt och välja.

I vår SYV-plan kan du läsa om olika studie- och yrkesvägledande aktiviteter från grundskolan år 1 till och med gymnasiet år 3. 
Du hittar den under dokument i högerspalten.

Högstadiet, val och vägledning

Information om val till högstadiet och om språkvalets betydelse inför framtiden, ges i årskurs 6 till elever och föräldrar.
Från år 7 till år 9 börjar SYV (studie- och yrkesvägledare) informera om gymnasievalet.
Läs mer om val för högstadiet här

Gymnasiet, val och vägledning

Information om gymnasievalet får du redan i år 8 på högstadiet och år 9 får alla elever information och personlig vägledning om olika program och kurser för att kunna välja och fatta beslut om kommande studier på gymnasienivå.
Läs mer om valet till gymnasiet här

Val under gymnasietiden

Under gymnasietiden jobbar vi med vägledningssamtal både enskilt och i grupp utifrån de enskilda elevernas behov beroende på gymnasieprogram och inriktning. 

Vuxenutbildning, val och vägledning

Vi hjälper dig som vill fortsätta att studera till rätt utbildning efter gymnasiet och berättar hur det fungerar med ansökningar och ekonomi. Eleverna förbereds också inför arbetslivet med information om Arbetsförmedlingen och hur man söker jobb
Läs mer om val för vuxenutbildning här

Särskolan, val och vägledning

Elever som är inskrivna i grundsärskolan har rätt att söka och studera vid ett av de 9 olika nationella programmen i gymnasiesärskolan. Din gymnasieutbildning ska ge dig en grund för att du ska kunna studera vidare, eller arbeta och bli självständig i din vardag.
Läs mer om studie och yrkesvägledning för särskolan här

Aktivitetsansvar

Du som är 16 - 20 år och inte studerar eller är inskriven i någon aktivitet eller sysselsättning kan få hjälp att gå vidare av kommunen. Det kan handla om allt från att återta avbrutna gymnasiestudier, börja på folkhögskola, hitta praktikplats, få hjälp av kommunens arbetsmarknadsenhet , söka jobb via arbetsförmedlingen till att endast få stöd och tips.
Läs mer om kommunens aktivitetsansvar för unga här