I högerspalten finns kontaktinformation till elevhälsans personal på din skola.
Detta gör vi på elevhälsan
Elevhälsan tar vid efter barnhälsovården när ditt barn börjar skolan.
Vårt mål är en skola där alla känner sig trygga och utvecklas. I en trygg miljö når eleverna lättare upp till utbildningens mål.
Elevhälsans personal arbetar förebyggande med målet att eliminera hinder för lärande, samspel, relationer och kommunikation och verkar för en god fysisk, psykisk och social arbetsmiljö i skolan.
Elevhälsan arbetar också med förebyggande hälsoarbete, rådgivning och stödsamtal. All personal har tystnadsplikt.
För barn med olika funktionsvariationer används elevhälsans resurser för att underlätta och anpassa skolsituationen.
Detta gör skolsköterska och skolläkare
Under skoltiden följer skolsköterska och skolläkare barnens hälsoutveckling och erbjuder regelbundna hälsobesök, läkarundersökningar och vaccinationer enligt det nationella vaccinationsprogrammet. Vid behov erbjuds även syn- och hörselkontroller samt uppföljande hälsokontroller mellan hälsobesöken.
Under mottagningstid är eleverna välkomna med frågor runt allt som rör hälsa och välbefinnande. Det som inte kan behandlas av oss för vi vidare till andra kompetenser. Mottagningstiderna på de olika skolorna varierar men vi kan nås alla dagar på telefon eller e-post. Vi har inga fasta telefontider så lämna därför gärna ett meddelande om ni inte får svar.
Tid till skolläkare bokas via skolsköterska.
Detta gör kurator och samtalsterapeut
Skolkuratorerna arbetar hälsofrämjande och förebyggande från förskoleklass till gymnasiet.
Kurator och samtalsterapeut arbetar på individnivå med psykosocialt arbete riktat till barn och familjer, på gruppnivå med elev- och personalgrupper, på organisationsnivå med förebyggande arbete, organisationsutveckling och samverkan med andra myndigheter.
- Du kan alltid kontakta din skolkurator för att fråga om råd, se kontaktinformation i högerspalten. Vi bestämmer tillsammans hur vi ska gå vidare
- Samtalsterapeuten kan hjälpa till under en längre tid när det finns behov av fördjupat stöd. Det kan till exempel bestå av samtal med elev och föräldrar och rekommendation av pedagogiska anpassningar i skolan
- I vissa situationer kan andras hjälp också behövas. Kurator vet vem som kan ge rätt hjälp och kan efter överenskommelse förmedla en kontakt
Detta gör specialpedagogen
Specialpedagogen arbetar för att elever i behov av särskilt stöd ska få så goda förutsättningar som möjligt för delaktighet, utveckling och lärande. Det är elevens behov som ska styra det specialpedagogiska stödet. En pedagogisk kartläggning, som dels utreder elevens starka och svaga sidor och dels lärandemiljön, ska ligga till grund för insatser som möter elevens behov.