Vanliga frågor och svar om sex

Det finns inga dumma eller onödiga frågor. Har du något du funderar över är det såkert någon mer som har tänkt detsamma, så var inte rädd för att fråga. På den här sidan har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren som vi får på Ungdomsmottagningen

Kanske finns din fråga här och då hittar du också svaret längre ned på sidan. Klicka på frågan för att komma rätt.

ungdomsmottagningens logga

 1. Hur går en gynekologisk undersökning till?
 2. Måste man visa penisen när man testar sig?
 3. När blir de flesta av med oskulden?
 4. Kan man se att man inte är oskuld?
 5. Ska man berätta för sin partner att man är oskuld?
 6. Är det farligt att äta p-piller?
 7. Hur gör jag för att skaffa p-piller?
 8. Måste jag gör en gynekologisk undersökning när jag skaffar p-piller?
 9. Är det vanligt att man får mellanblödningar när man börjar äta p-piller? Hur lång tid kan de hålla på?
 10. Jag glömde ta mitt p-piller i tisdags, men jag tog det på
  onsdagen. Kan jag bli gravid nu? Måste vi använda kondom?
 11. Kan man bli gravid om man har oskyddat sex under mensen?
 12. Hur stor är en normal penis?
 13. Jag har problem med för tidig utlösning. Kan man göra något åt det och är det normalt?
 14. Jag har prickar/utslag på snoppen. Vad kan det bero på? Vad gör jag?
 15. Är det farligt att runka flera gånger om dagen?
 16. Måste man ha kondom om man inte får utlösning i tjejen?
 17. Min nya kille har problem med att ”få upp den” när vi ska ha sex. Vad kan han/jag göra för att lösa problemet?
 18. Hur gör man tjejer kåta?
 19. Jag har ett problem, jag har haft sex ett par gånger, men jag har aldrig fått orgasm! Är det nåt fel på mig?
 20. Varför blöder det när man har sex för första gången och gör det ont att bli av med oskulden?
 21. Varför är min mens så oregelbunden?
 22. Jag är för trång i underlivet. När jag och min kille skulle ha sex så fick han inte in den. Vad ska jag göra?
 23. Jag får väldigt ont i magen när jag får min mens. Vad beror det på och finns det något man kan göra?  

Här kommer alla svaren:

1. Hur går en gynekologisk undersökning till?

Jag tycker det verkar jätteläskigt och pinsamt!

En gynekologisk undersökning är en väldigt privat undersökning. Det är vanligt att känna sig blottad och utlämnad, det är vi som undersöker dig medvetna om. Vi respekterar dig! Det är du som bestämmer över din kropp! Undersökningens syfte är att kontrollera att ditt kön är normalt och att upptäcka sjukdomar. Undersökningen tar ungefär fem minuter och den gör oftast inte ont. Undersökningen består av två moment. Först undersöks slidan med hjälp av instrument som hjälper barnmorskan att vidga slidan så man kan se och eventuellt ta prover för könssjukdomar från livmodershalsen. Sen känner barnmorskan på din livmoder, äggledare och äggstockar med två fingrar inuti slidan och den andra handen utanpå magen för att kunna känna storlek och om något är onormalt. 

2. Måste man alltid visa penisen när man testar sig för en könssjukdom?

Nej, det beror på vilken könssjukdom det handlar om. Ibland räcker det med att lämna ett urinprov.

3. När blir de flesta av med oskulden i Sverige?

De flesta svenskar gör sin samlagsdebut runt 16½ årsåldern. Ungefär hälften av alla 17-åringar i Sverige har haft samlag, men det är vanligt att vänta tills efter att man har passerat 20.  

4. Kan man se att man inte är är oskuld?

Nej, det kan man inte, varken på tjejer eller killar. Begreppet oskuld är i många kulturer väldigt viktigt. Tjejen måste då bevisa att hon är oskuld när hon gifter sig och det skapar för många stor oro. Hon bevisar det med att hon blöder vid samlaget. Blödningen kommer då ifrån slidkransen som vid samlaget tänjs ut och spricker lite grann. Alla flickor föds med en slidkrans som sitter runt slidöppningen. Ju yngre man är desto stramare kan den vara och om man är väldigt spänd när man ska ha samlag. På en del tjejer så är den väldigt mjuk och flikig och dem blöder inte alls vid samlagsdebuten. Cirka 67% blöder inte alls vid första samlaget. Det har också betydelse om en tjej är upphetsad eller inte.

5. Ska man berätta för sin partner att man är oskuld?

Det är klart att man inte måste berätta för alla i hela världen om sina sexuella erfarenheter. Men många, både tjejer och killar, tycker ändå att man ska berätta för den man ska ligga med om man är oskuld. Då kanske det inte gör något om man är lite osäker. De flesta är det. Att våga stå för sin osäkerhet är modigt.

6. Är det farligt att äta p-piller?

Nej, det är inte farligt att äta p-piller. Innan barnmorskan skriver ut ett p-pillerrecept till en tjej ställer hon alltid ett antal frågor för att säkerställa att du är en frisk person, samt kontrollera din ärftlighet för till exempel hjärtinfarkt, blodpropp och bröstcancer. Barnmorskan kontrollerar även ditt blodtryck. Vi uppmanar tjejer att ta kontakt med oss om de på något sätt inte mår bra av sina p-piller. Allt för att det ska vara så säkert som möjligt.

7. Hur gör jag för att skaffa p-piller?

Boka en tid hos oss på ungdomsmottagningen eller barnmorskemottagningen i Hagfors. Du får då träffa en barnmorska som kontrollerar så att du kan äta p-piller. Hon frågar dig en del frågor: Om du har några sjukdomar, allergier och om dina föräldrar och/eller syskon haft blodpropp, hjärtsjukdom eller hjärnblödning. Barnmorskan frågar dig även om din mens och om du röker. Man gör alltid en blodtryckskontroll eftersom p-pillren kan göra blodtrycket högt. Kan du äta p-piller får du ett recept som du kan lösa in på Apoteket. P-piller är subventionerat och kostar högst 170 kr tills dess att du fyllt 20 år.

8. Måste jag gör en gynekologisk undersökning när jag skaffar p-piller?

Nej, absolut inte! En gynekologisk undersökning gör man av två anledningar. För att kontrollera att könet är normalt och om man har besvär eller misstänker någon könssjukdom.

9. Är det vanligt att man får mellanblödningar när man börjar äta p-piller? Hur lång tid kan de hålla på?

Det är inte ovanligt att få mellanblödningar när man startar med preventivmedel. Det är vanligast att det pågår under den första månaden när man börjar äta exempelvis p-piller. Fortsätter mellanblödningarna kan en orsak vara att man tar tabletterna väldigt oregelbundet eller att man kan ha fått en klamydiainfektion. Då är det bäst att testa sig.

10. Jag glömde ta mitt p-piller i tisdags, men jag tog det på onsdagen. Kan jag bli gravid nu? Måste vi använda kondom?

Ja, har du glömt att ta ditt p-piller ska ni använda kondom i en vecka efter den missade dagen för att vara på den säkra sidan.

11. Kan man bli gravid om man har oskyddat sex under mensen?

Man kan bli gravid när man har ägglossning och det brukar inträffa cirka två veckor före mens. Därför är det mycket osannolikt att bli gravid under mensen. Vill man känna sig säker på att inte bli gravid bör man använda preventivmedel vid varje samlag oavsett när man har mens.

12. Hur stor är en normal penis?

Storleken på en penis kan variera. Storleken varierar mellan 9-18 cm men genomsnittsstorleken på penisen i erogent tillstånd är 14,5 cm. Detta gäller när du har puberterat och vuxit färdigt. Vill du mäta din penis tänk då på att den skall vara i erogent tillstånd och att du mäter på ovansidan från blygdbenet ut till toppen på ollonet. Oavsett om penisen är kort eller lång vid slakt läge så kan den bli stor som eregerad.

13. Jag har problem med för tidig utlösning. Kan man göra något åt det och är det normalt?

Det är mycket vanligt att få för snabb utlösning. Det är ett problem som i allmänhet minskar med åren, men det är ju en klen tröst för dig just nu. Det finns flera sätt att handskas med problemet. En viktig sak att komma ihåg är att det inte är något fel på dig, utan att du faktiskt fungerar som du ska. Det enklaste rådet är att låta det gå för fort, och sen vänta ett tag, och sen ha samlag på nytt. Ett annat sätt är att se till att du får utlösning en stund innan samlaget, eftersom det oftast tar lite längre tid att få utlösning om man nyss har haft en.

14. Jag har prickar/utslag på snoppen. Vad kan det bero på? Vad gör jag?

Prickar, finnar eller dylikt är vanligt att man ser och har på penisen eller pungen. Du ser dem tydligare där än på övriga kroppen och det beror på att det saknas underhudsfett och att de kan inte "gömma" sig så bra där. Om du är orolig och vill veta är det lättaste alternativet att boka tid hos oss så att någon kan undersöka - titta - på dem och göra en bedömning. Oftast är det ofarliga saker.

15. Är det farligt att runka flera gånger om dagen?

Absolut inte! Det värsta som kan hända är att du får skavsår och de kan göra ont. Onanera gör de flesta människor, både tjejer och killar. Hur ofta man gör det varierar mellan olika individer.

16. Måste man ha kondom om man inte får utlösning i tjejen?

Ja, det behöver man om man vill vara alldeles säker på att tjejen inte ska bli gravid. Försatsen, som de flesta killar producerar när de är kåta, kan innehålla spermier och det behövs ju bara en för att tjejen ska bli gravid!

17. Min nya kille har problem med att ”få upp den” när vi ska ha sex. Vad kan han/jag göra för att lösa problemet?

Din killes tillfälliga impotens handlar antagligen om prestationsångest, oro och nervositet. Detta är mycket vanligt när man inleder en ny relation tillsammans med en partner som man inte känner så väl. Man har för höga förväntningar på sig själv och på samlaget. Föreställningen om att det ska bli perfekt och njutningsfullt för båda är inte fel, men det är viktigt att inte bli alltför besviken om/när det inte fungerar helt enligt planen.  Du kan stötta din kille genom att skapa en trygg och avslappnad atmosfär när ni har era intima stunder. Låt dig inte smittas av hans nervositet och rädsla, och kom ihåg att det inte handlar om att han inte är tänd på dig. Genom att du tar det hela med ro så kan också han slappna av mer, då kommer även ståndet tillbaka. Öppenhet, humor, värme, kärlek och förståelse leder er ur det här första stadiet av prestationsångest.

18. Hur gör man tjejer kåta?

Det är inte alldeles lätt att svara på för vi är alla olika och tänder på olika saker. Det är som att lära sig cykla o gå, man får prova sig fram och se vad som går bra. Viktigt är att man försöker lyssna och känna in vad den andra kan vilja göra och fråga: Vad gillar du? Vad gör dig upphetsad och kåt? Inte alldeles lätt, men prova!

19. Jag har ett problem, jag har haft sex ett par gånger, men jag har aldrig fått orgasm! Är det nåt fel på mig?

Det är inte något fel på dig. Det kan ta tid innan man får orgasm vid samlag. För att få orgasm är det flera olika delar som ska stämma, att du känner dig trygg, att man kan slappna av och njuta, att du känner lust till samlag, men också att du stimuleras på ett sådant sätt att det leder till orgasm. Det är mer vanligt än ovanligt att en tjej inte får orgasm under första samlagen. Den här frågan möter vi ofta på ungdomsmottagningen så funderar du vidare är du välkommen hit för att prata med en rådgivare.

20. Varför blöder det när man har sex för första gången och gör det ont att bli av med oskulden?

Slidkransen finns vid slidöppningen. Det är när slidkransen tänjs ut och spricker sönder lite grann vid samlag som det kan göra lite ont och ibland, men inte alltid, kan det blöda lite. Av flickorna är det 67% som inte blöder vid första samlaget. Det finns många myter kring första samlaget. En är att det gör ont. För en del tjejer och killar stämmer det, men absolut inte för alla.               

21. Varför är min mens så oregelbunden?

För många unga kvinnor så har inte ägglossningen kommit igång när mensen startar. Det är först när ägglossningarna startar som mensen blir mer regelbundna. Det är mycket vanligt att det tar flera år innan ägglossningarna startar. En ägglossning har man ungefär 14 dagar före en mens. Stress och om man äter för lite mat kan också göra så att mensen blir oregelbunden. Ett tips är att du för in i din almanacka när du har mens så kan du lättare ha koll på mensen.

22. Jag är för trång i underlivet. När jag och min kille skulle ha sex så fick han inte in den. Vad ska jag göra?

Ditt dilemma är mycket vanligt för unga flickor, speciellt de första gångerna. Det är väldigt sällsynt att en kvinna är för trång även om det kan upplevas så. För att en tjej ska kunna ha samlag så måste hon vara upphetsad. När en tjej är upphetsad sväller inre blygdläppar, klitoris och slidan. Inuti slidan blir det vått och den blir större och djupare. Då blir skötet mjukt och kuddigt och öppnar sig lätt. Allt detta sker för att samlaget inte ska göra ont men det är vanligt att om man blir orolig, stressad eller något gör ont så minskar eller försvinner upphetsningen omedelbart. Det är då vanligt att man spänner slidmusklerna och då blir det svårt att för in en penis och till och med fingret. Ibland kan slidkransen som sitter runt slidöppningen vara tjock och stram och svårare att tänja men det är inte så vanligt. Tänk på att ett bra hångel och långt förspel är viktigt för att upphetsningen ska bli så bra som möjligt. Du kan pröva på egen hand att smeka dig så att du själv vet vad som är skönt och hur din kropp fungerar.            

23. Jag får väldigt ont i magen när jag får min mens. Vad beror det på och finns det något man kan göra?

Att man får ont i magen vid mens beror på att livmodern tar i för att stöta ut slemhinnan som ska bytas ut. Det kallas för sammandragningar. Smärtan kommer utav sammandragningarna och känns ofta i nedre delen av magen och ryggen. Många blir illamående och behöver vara hemma från skolan första dagarna. Det är bra att röra på sig då frigörs kroppens egna smärtstillande hormoner och det finns också smärtstillande tabletter som går att köpa receptfritt på apoteket. Om inte de hjälper kan en läkare skriva ut recept på andra starkare smärtstillande tabletter. Värmedyna eller rispåse är också bra att lägga på den del som gör mest ont.

 

Frågorna kommer ifrån UMO.se

 

Här finns vi

 

Välkommen till oss om du vill prata, ställa frågor eller behöver en undersökning.

Vi finns på nedre plan vid Klarälvdalens folkhögskola, ingången är från Zandergatan och parkeringen vid vårdcentralen


Telefon:

0565-475 60


Adress:

Zandergatan 1,
686 80 Sunne