Stipendier och utlandsstudier

Ett stipendium kan ge dig en välkommen extrainkomst oavsett om det gäller studier utomlands, idrott, hantverk, kulturella projekt, vård, rehabilitering, volontärtjänst eller annat socialt ändamål.

Söka stipendier

Detta är del av en artikel. Till hela artikeln om stipendier på allastudier.se 
Börja med att ringa, mejla eller skriva till stipendieförvaltaren och ta reda på alla detaljer kring stipendiet. Fråga om det finns en speciell ansökningsblankett du ska fylla i eller om det räcker med det ansökningsbrev du skriver själv.

Kolla upp vilka bilagor och övriga handlingar som stipendieförvaltaren vill ha in. Kontrollera om det finns ett sista datum för att skicka ansökan.

Lägg tid på att få ihop ett bra ansökningsbrev. Skräddarsy ansökan för det aktuella stipendiet. Följande punkter kan vara bra att utgå ifrån:

  • Vem är du? Berätta kortfattat om dig själv. Försök att framhäva sådant som är meriterande
  • Varför söker du stipendiet? Skriv vad du tänker göra med pengarna
  • Varför ska just du få stipendiet? Konkurrensen är hård. Försök få den som läser att tycka att du är värd stipendiet

Undvik att skriva för långt - en A4-sida räcker. Gör brevet så lättläst som möjligt genom att skriva tydligt och enkelt, dela texten i stycken och ha en luftig layout. Rensa bort stavfel. Låt någon du känner läsa brevet och komma med synpunkter innan du skickar iväg det.

Glöm inte att lämna telefonnummer, adress och mejladress där du kan bli nådd.

Olika typer av stipendier

Utbildningsstipendier

Det finns en mängd stipendier som instiftats för att hjälpa studerande på olika sätt. Man kan få pengar för studier från grundskolenivå upp till och med universitetsnivå. Det kan röra sig om långa utbildningar eller korta kurser, både i Sverige och utomlands. Bidrag ges bland annat till kurslitteratur, kurs- och terminsavgifter, hyra, resor, praktik, examensarbeten och forskningsprojekt.

Idrottsstipendier

Du som är aktiv inom en idrott kan söka särskilda idrottsstipendier. Stipendierna brukar vara i form av bidrag till träningsläger, deltagande i tävlingar, inköp av material och utrustning m.m.

Kulturstipendier

Det finns flera fonder som delar ut stipendier till personer som är verksamma inom konst, dans, musik, teater, film och författande. Pengarna kan användas till inköp av material, utrustning, ateljéhyra, resor, kulturella projekt, utställningar, utbildningar m.m.

Hantverksstipendier

Du som är verksam inom ett hantverk kan söka särskilda hantverksstipendier. Du kan få bidrag till bland annat material, utrustning, verkstadshyra, resor, utställningar och utbildningar.

Stipendier för sjuka och funktionshindrade

Har du en sjukdom eller någon form av funktionsnedsättning kan du söka pengar från någon av de fonder som instiftats för att hjälpa sjuka och funktionshindrade. Då kan du få bidrag till vård, rehabilitering, hjälpmedel, rekreation, resor m.m.

Stipendier för sociala ändamål

För ensamstående föräldrar, föräldralösa barn, änkor/änklingar och andra som av olika anledningar kan ha det svårt ekonomiskt finns det också stipendier. Man kan få bidrag till hyra, kläder, möbler, hushållsmaskiner, resor och mycket annat.

Hitta stipendier

Varje år delar svenska stiftelser, företag och organisationer ut stipendier för miljarder kronor. På sidan Stipendier och projektpengar har vi samlat länkar för dig att söka vidare på.
Till sidan Stipendier och projektpengar

Vill du studera utomlands?

Det finns massor av utbildningar och kortare kurser att läsa utomlands när du bestämt dig för att åka utomlands. På vår sida Studera utomlands har vi samlat länkar för dig att söka vidare på-
Till sidan Studera utomlands