Matprojektet Nils Holgerssons underbara matresa pågår i förskolor, skolor och äldreboenden i Sunne, i samverkan med fem andra kommuner i Värmland, från den här veckan fram till i april 2016.

Nils Holgerssons underbara matresa pågår i flera Värmlandskommuner, bland annat Sunne, med start vecka 37, 2015

Maten är en del av vårt kulturarv. Idag äter vi mat från hela världen, men så har det inte alltid varit. Därför vill projektet om Nils Holgersson ta med eleverna på en resa genom Sverige för att väcka nyfikenhet och bredda kunskaperna om svensk mathistoria och husmanskosten. 

På samma sätt som Nils Holgersson upptäckte Sveriges landskap får eleverna upptäcka lokala rätter och råvaror från hela landet. Projektet är ett samarbete mellan kommunerna Sunne, Karlstad, Hammarö, Grums, Kristinhamn och Arvika.

Typiska landskapsrätter ska serveras och visar på matens geografiska tillhörighet. Matresan berättar hur rätterna blev till och i vilket sammanhang de serverades.

Det börjar ofta med ett misstag
Projektet vill förklara varför vissa rätter och råvaror är typiska för ett visst område. Det är ofta ganska intressanta och roliga historier och det är inte sällan de har kommit till av misstag. Även rikedom och nöd har påverkat maten.

Texter till maten
Texter "serveras" till maten och de är baserade på sägner. Det går inte alltid att få fram den riktiga sanningen om mathistorien, men förhoppningen är att ge måltiden ett mervärde.

Målet med projektet är också att samla recept, bilder och historier i en bok.

 

 

Kontakt

Evalena Nilsson
Kostchef
E-post: evalena.m.nilsson@sunne.se
Tel: 0565-162 03, 070-320 40 32
Besök: Kommunhuset, Kvarngatan 4
Adress: 1. Kostenheten 686 80 Sunne