Värmlands Museum vill lära sig mer om Sunne - i Sunne

2017-10-18

Värmlands Museum vill lära sig mer om Sunne och behöver din hjälp. Nästa vecka, 23-30 oktober, är de i Sunne för att samla in och berätta om ny kunskap. Vilket är ditt favorithus eller din favoritplats i Sunne?

Värmlands Museum besöker Sunne vecka 43. Muséets expertis inom historia, förhistoria och bebyggelse vill lära sig mer om trakten samt träffa Sunneborna för att samla in och berätta om ny kunskap kring vårt län.

Under veckan visas utställningar i biblioteket och flertalet möten arrangeras med såväl kommunen, hembygdsföreningar som med flera skolklasser. Muséets antikvarier tar med plan- och projektavdelningen i kommunen på promenad genom centrala delarna av Sunne för samtal om aktuella bebyggelse- och kulturmiljöfrågor.

Muséets fotograf dokumenterar vardagsliv i Värmland genom att följa ett par personer som lever i Sunne, under såväl arbete som fritid. Fotografier som sedan sparas av muséet för framtiden.

Under veckan arrangeras även flera föreläsningar och visning av interiört måleri i privatbostäder i Boberg. Se programmet i högermarginalen.

På Instagram och Facebook pågår sedan ett par veckor tillbaka en insamling av bilder på hus i Sunne. Vilket är ditt favorithus eller din favoritplats i Sunne? Lägg upp en bild och tagga med #husisunne och #varmlandsmuseum

Känner du till var det finns interiört måleri i Sunnetrakten? Hör gärna av dig till Värmlands Museum

Utställningar, biblioteket i Sunne
Historiska bilder från Sunne. Ett urval ur museets historiska bildarkiv.

Värmländska hem
Sigrid Kjellins akvareller av bruksföremål och interiör från Sunnetrakten.

Av eller på? - hattar, mössor och hucklen
För bara ett par generationer sedan var huvudbonaden en viktig del av både kvinnors och mäns klädedräkt. Utan den var man inte riktigt klädd. Ännu längre tillbaka i tiden hade huvudbonader en än djupare betydelse. Vissa huvudbonader signalerade status eller identitet och kunde inte utan vidare bäras av vem som helst. I vår tid diskuteras frågan om kvinnors rätt att bära eller slippa bära slöja. Keps eller inte inomhus vållar stundtals heta känslor.

Stora torget i Sunne

Kontakt

Susanne Olsson, verksamhetschef Kulturarv, Värmlands Museum
054-701 19 10
E-posta Susanne Olsson