Trevligt, tryggt och säkert på Fryksdalsdansen

2016-07-28

Idag börjar Fryksdalsdansen, årets dans- och nöjesfestival i Sunne. Den lockar varje år hit cirka 16 000 besökare. För att göra upplevelsen så trevlig som möjligt och för att förebygga och förhindra skador och olyckor, har en rad åtgärder vidtagits.

Fryksdalsdansen 30 år

Fryksdalsdansen som i år har 30-årsjubileum är årets dans- och nöjesfestival i Kolsnäsparken, Sunne. Årets festival pågår under tre intensiva dagar 28 - 30 juli. Det är de mest populära dansorkestrarna som spelar. Här finns två dansbanor, två diskotek, schlagertält och varje kväll görs två större scenuppträdanden på stora scenen:

  • Lasse Stefanz och Takida på torsdag
  • Jerry Williams och Samir & Viktor på fredag
  • På lördagen är det Adrian Lux samt Carola som äntrar scenen

Eftermiddagsprogram på Teatertorget

Under Fryksdalsdansen arrangerar centrumföreningen Mitt ∙ Sunne musikprogram med fri entré vid Teatertorget, centralt i Sunne.

  • torsdag 28 juli kl 14.00, rock´n roll show med Andreas Jonsson och The Pink Cadillac Band
  • fredag 29 juli kl 14, Casanovas
  • lördag 30 juli kl 13.00, Date 

Trygg och säker festival

Under de här dagarna är det mycket folk i rörelse i centrum och i området runt Kolsnäs. En rad åtgärder har vidtagits för att förebygga och förhindra skador och olyckor och göra upplevelsen så trevlig som möjligt. 

Blås Grönt

Den som är 14-17 år får (helt frivilligt) blåsa i en alkoholmätare innanför entrén till Fryksdalsdansen. Visar den grönt både vid in- och utgång så får han eller hon 100 kr tillbaka på inträdet.

Nattvandring

Fältgruppen nattvandrar under Fryksdalsdansen och hälsar alla som vill vara med välkomna. Samling på Bubblan/Änglagott torsdag, fredag och lördag kväll klockan 20.00. För mer information följ länken nedan eller kontakta Heléne Hellman 0565- 15607

Polisen

Polisen har förstärkt bemanning under evenemanget och finns både i och utanför festivalområdet.
Polisen Stisse Skyllkvist hälsar och ber alla att tänka på trafiksäkerheten och nykterheten bakom ratten.
- Att du inte ska köra när du är berusad, det vet alla, men tänk också på att inte köra för tidigt dagen efter. Tänk också på att ha uppsikt över dina saker och inte lämna dem obevakade. Polisstationen är öppen mellan 10-13, hälsar Stisse. - Är det låst, så kan du ringa på så öppnar vi. 

Förstahjälpen / sjukvård

Sjukvårdare finns intill kansliet inne på festivalomådet och är bemannat kvällstid under festivalen.

För sjukvårdsrådgivning ring 1177, dygnet runt.

Sunnes vårdcentral är öppen dagtid 08.00 – 17.00, resterande tid hänvisas till Torsby sjukhus.

Sexuella ofredanden

- Beredskapen är stor, men det går inte att förhindra att enskilda individer förstör upplevelsen för andra, säger arrangören Reine Flodin.
Vi har haft flera möten med polis och ordningsvakter inför årets Fryksdalsdans. Vi har pratat med andra arrangörer av festivaler och deras säkerhetspersonal. Lärt av dem helt enkelt.
Vi har poliser (även civila poliser) ordningsvakter, vår egen personal i form av funktionärer publikvärdar, sjukvårdare. Dessutom tjej-jour och kommunens fältgrupp som patrullerar på området.

"Att tafsa är ett brott därför är det viktigt att direkt anmäla till polisen om du blivit utsatt. Du kan vända dig till polisen som finns på plats på festivalen eller ringa 114 14. Är det akut ska du alltid ringa 112." Från polisens sida, festivalsommar 2016

SOS Alarm, 112

SOS Alarm, 112 är nödnumret du ska ringa vid akuta nödlägen för att få hjälp vid olyckor, sjukdom, brand och pågående brott.