Bio, Teaterbiografen

Teaterbiografen i Sunne invigdes den 9 december 1915. Den är en av Sveriges äldsta teaterbiografer som fortfarande är i drift.

Idag drivs Teaterbiografen av Sunne Musik- och Revyförening. Teaterhuset byggdes 1914 av byggmästare Manne Östlund.

Andra våningen på huset byggdes 1923. Ytterligare en ombyggnad skedde 1925 då fastigheten fick sitt nuvarande utseende. Manne Östlund hade kommit hem från Afrika där han byggde järnvägar. Med sig hade han ett antal kranier som han placerade i foajén som dekoration.

Angående målningarna på väggarna i salongen så lär de ha gjorts av en fransman omkring år 1935. Teaterbiografen var då den byggdes, både teater och bio. En biobiljett kostade 1915 10 öre för barn och 25 öre för vuxna.

Att gå på teater ansågs mycket högtidligt. Då klädde herrarna upp sig i överrock, frack och hög hatt. Damerna kom i dyra pälsar. I pausen gick herrarna ut i foajén och pratade affärer. Efter föreställningen gick man till Hotell Nilsson och avslutade kvällen med mat och dans.

Vid teaterföreställningar satt alltid en polis eller fjärdingsman längst bak i salongen. Detta för att lugna ner publiken om den blev för för livlig.

Före 1920 och på 20-talet var de resande teatersällskapen ofta gäster på Teaterbion. H Rydings, Karin Svanströms och Gösta Ekmans teatersällskap var de mest kända. I dessa ingick aktörer som sedan skulle bli folkkära skådespelare; Thor Modéen John Botvid, Sigurd Wallén, Gustav Lövås(Sjökvist i Åsa Nissefilmerna) Edvin Adolphsson för att nämna några. De resande teatersällskapen slutade turnera i och med starten av statligt subventionerade Riksteatern 1934.

 

Kontakt

Johan Gustavsson
tel 0703-22 68 80
E-post till Johan Gustavsson

Teaterbiografen
Tel/Fax: 0565-130 40

Länkar